sunnuntai 31. elokuuta 2014

Muovimoska

Muovi täyttää meriä. Pienet muovinpalaset, mikromuovit keräävät ympäristömyrkkyjä itseensä ja kulkeutuvat ravintoketjussa rikastuen vihdoin myös meidän lautasillemme.

Merien roska huuhtoutuu rannoille, vajoaa pohjaan tai jää pyörimään merivirtojen mukana. Suurin pyörre on Tyynellämerellä.

Tyynenmeren jätepyörre

Kokoarviot ovat vaikeita koska muovia ei näy laivoista tai lentokoneista. Se pyörii pinnan alla. Paleface laulaa "Espanjan kokoisesta" roskalautasta, mutta yksi arvioista on "kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoinen". Meri voi näyttää puhtaalta päällepäin, mutta pinnan alle kurkattaessa totuus on aivan toinen.



Elokuun puolivälissä järjestivät WWF, Metsähallituksen Luontopalvelut ja Suomen ympäristökeskus Syke merentutkimusleirin. Tarkoitus oli tutkia voivatko kansalaiset olla apuna merentutkimuksessa.

Saimme tutkia pohjanäytteitä, tutkia vieraslajien levinneisyyttä, kartoittaa rakkolevän tilannetta, tutkia veden kirkkautta ja kerätä sekä analysoida roskia.

Minun roskaryhmäni pääsi Rääntiöön, saarelle jolle maihinnousu on kielletty lintujen pesintärauhan vuoksi. Kyseessä on saari Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa, ulkosaaristossa. Tuumin että osuipa meille helppo nakki, ehditään varmaan päivän aikana toiseenkin paikkaan. Olin varsin väärässä.

Mittasimme 10 x 100 m alueen ja merkkasimme sen koordinaatit. Sitten aloitimme roskien keräilyn. Kaikki kerättiin ja merkittiin muistiin. "Mitä muovia tää on? Onko tää nyt joku lelunosa vai mikä?" Reilussa kahdessa tunnissa keräsimme noin 500 litraa roskia ja suurin osa siitä oli muovia. Lisäksi löytyi pyöränsatula, silmälasin sangat, pulloja sekä täytenä että tyhjänä ja ties mitä muuta. Vanhin tunnistamani esine oli Jaffa-pullon repäisykorkki. Teksti oli vielä tallella.


Kuva Rääntiöstä, napannut kännykälläni Anu Akkanen.

Muovi on merissä haitallista eläimille monin tavoin. Merilintu luulee muovinpalasta ruoaksi ja nielaisee sen - vähitellen sulamaton muovi täyttää linnun vatsalaukun. Muovi voi myös kiertyä eläimen kaulaan ja hukuttaa sen. Ei ole myöskään ihan selvää mitä kaikkea muovista voi seurata merissä. Missään tapauksessa se ei sinne kuulu. Helsingin Sanomat kirjoitti muovista merissä tällä viikolla.

Helsingin Sanomat 29.8.2014

Muovin poistaminen meristä on erittäin vaikeaa. Muovi hankautuu pieniksi paloiksi jota on lähes mahdotonta poistaa. Tärkeää olisi estää lisäroskan päätyminen meriin. Mikromuovia päätyy meriin mm. kosmetiikan kautta ja vaikkapa fleecevaatteiden pesusta. Ja tietysti kun lauantai-illan huumassa viskataan auton ikkunasta tyhjä tupakka-aski, kaljatölkki ja Mäkkärin roskat, ne lennähtävät ties mihin.

HSY ja mikromuovitutkimus 13.9.2013


Viiden päivän aikana leirin roskaryhmät keräsivät yli 20 jätesäkillistä roskaa saarten rannoilta. Suurin osa siitä oli muovia. Roskat kuljetettiin kierrätykseen.

Meidän oman päivän urakkamme jälkeen oli sekä mahtava että surullinen olo. Tuntui hyvältä että oltiin saatu pois edes osa roskasta, vaikka se kirjaimellisesti olikin vain pisara meressä jonka poistimme. Roskan määrä oli surullista, tuntui toivottomalta että moskaa on niin paljon. Lautaa, lasia, metallia ja muovia on valtavan paljon.

Lounaan jälkeen siloisella kalliolla jutellessamme pintaan nousi hylje. Se oli varmaankin aikonut nousta loikoilemaan lämpimälle rantakalliolle mutta rannalla olikin tuntemattomia tyyppejä. Hylje tuijotti hetken meitä ja lähti sitten pois, nousi pintaan vähän matkan päässä kuin tarkistamaan että oliko tosiaan ranta miehitetty ja häipyi sitten - ehkä loukkaantuneena meille.

Jo ihan tuon yhden tapaamisen takia ensi kerralla en taatusti osta vihanneksia muovikassiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti